Wednesday, December 28, 2016

Cik Kembar ke Little Caliph!

Dah tak sabar nak g sekolah. Uniform dah dapat (2 pasang seorang), baju dan trek sukan (1 pasang seorang), beg sekolah pun dah dapat. Nampak gaya, kedua duanya dah tk sabar, tapi tk tau lah mcm mana hari pertama sekolah nanti. Bila papa nya cakap, nanti Ghazi, Ghufran, mama hantar pergi sekolah, tau, hantar je, lepas tu mama g kerja, macam mama hantar g taska tuu.... Okey? Terus jawab 'okey'. Hahaaa, harapnya betul2 okey nanti.
 
 
 
Harapan kami, moga ini yang terbaik  untuk mereka berdua, 'lain padang, lain belalangnya, lain anak, lain perangainya' ^____^
 
Sebelum, ni kami hantar anak yang nombor 2 kat sini (Wafiy). Dah kenal cikgu2 kat sini. punya lah teruja teachers bila tengok cik kembar pula yang daftar situ. aHhaha, teacher jangan teruja sangat, cik kembar ni lain macam sikit. Tau2 je lah, bila diaorang bergabung.... hahhaha, pening teacher nanti nk 'kejar' diaorang ;-))  Insya-Allah, kami tau, teachers pandai 'tackle' anak2 didik. Insya-Allah, Ghazi & Ghufran baik-baik di sekolah, ya! ^__^

Tuesday, December 27, 2016

24 Disember Besday Kite Tau! ;-))

Happy birthday to me! Umur kite baru 38 tau! ^__^
 
24 Disember 2016
 
Tak de celebrate pun, celebrate dalam hati, wishlist nak lain, tapi dpt lain. Sebab dah kena cut utk yuran cik kembar. Mak redha, nak. Hahaha. Jadik lah, janji ado.... ;-))
 


Lain kali, ada rezeki, tak birthday pun, boleh je beli hadiah kan! Beli sendiri, duit sendiri, habis cerita! ;-))
 
Tetiba teringin air kopi yang pekat lagi sedap ... kat mana, kat mana? Bancuh sendri ke? Tak mau! Hahaha, eksen! ;-))


Birthday mom dengan anak-anak jatey nya ;-))

 

Penghujung 2016....

Hai, lagi beberapa hari nak masuk  tahun baru 2017. Apa persediaan menyambut tahun baru 2017? Azam? Hahaha, tiap-tiap tahun berazam. Awal tahun punya lah berkobar2, last2 macam tu juga. Walau apa pun, semoga terus sukses, diberi kesihatan yang baik, dan semua yang baik-baik. Insya-Allah.
 
Cuti sekolah pun semakin dah sampai ke penghujung. Persiapan sekolah anak-anak dah beres ke? Kami, Alhamdulillah, boleh dikatakan hampir beres, ada sikit2je lagi yang belum settle. Huiii.. tahun ni ongkos banyak habis kat cik kembar. Masuk tadika kan... kos lagi banyak, tambah lagi ganda dua. Yuran register tadika macam tu lah.... Tapi dah memang itu pilihan kita, berkorban untuk anak2. Mujur ada 'pitih' bawah bantal/tilam ^___^

Yang abang2 pula - Iman dan Wafiy, tak banyak yang habis, hanya beli baju sekolah kebangsaan dan sekolah agama, kasut sepasang dua, stoking, singlet, seluar kecik ;-)). Beg sekolah diaorang masih elok, dah bertahun pakai. Berbaloi2 beli mahal 3 tahun lepas! ;-))
 

Cik kembar rumah famili kat kampung. Pening cik sue (adik bongsu saya) melayan kerenah diaorang ;-))


Cuti sekolah, anak-anak banyak kat rumah, sekali/dua ada bawa mereka tengok wayang. Dan, beberap hari lepas sempat lah balik Kelantan 4 hari. Terubat rindu ... balik jenguk mak ayah. Macam biasa, balik kampong perut mesti sendat, ketat dan padat, makan tak berhenti..hahahha. Moga berat badan bertambah sekilo-dua. Hahaha! Anak-anak pun seronok balik kampung, suasana kampung, sesekali hujan, cuaca sejuk, nyaman.....^__^


Roti Canai Kari Gear Box-Marvelos! Kat Wakaf Che Yeh



Nasi Lemak Ma dan Jeput Pisang (Cekodok) #airtanganibu Sedap yang amat, masih teringat-ingat sambal bilis!



Kuih Che Mek -Lagi air tangan ibu. Anak dia tolong ngap je. ;-))


Hari ni dah mula kerja ... sunyi opis, masih ramai yang bercuti, sampai ke tahun depan la tu gamaknya ;-))


Cuti dah habis, kembali ke sarang, balik KL dah ... Singgah Marry Brown Raub


Thursday, December 1, 2016

Nasi Berlauk Kak La Padang Balang

Pernah makan kat sini? Dah dua kali kami makan kat sini. Sedap! Menu orang Kelantan, nasi berlauk, ayam kampung gulai, itik/serati gulai, nasi dagang, gulai ikan tongkol, nasi kerabu... Huiii ... memang terasa la rempah gulainya (kari). Lauk-lauk diletakkan dalam periuk besar, menyelerakan!Nasi panas-panas, fuh, marvelos sangat!

 
Nasi Berlauk Ayam+Kaki dan Hati Ayam
 
Lokasinya, di Padang Balang, Sentul. Saya pun tak reti nak explain lokasi kedai. Boleh cuba waze, Padang Balang, Sentul. Tempatnya agak ke dalam, kawasan rumah-rumah kampung.
 
 
Nasi Berlauk Itik/Serati+Kaki Ayam

Hari Sabtu dan Ahad, memang ramai sangat, beratur panjang, kena datang awal, pukul 7 pagi, dah terpacak kat situ. Makan situ, beraturnya tak panjang, tapi kalau tapau, dari jalan raya que. Kalau makan, dan nak tapau juga, bagitau awal-awal, kalau habis makan, baru bagitau nk tapau, memang tak layan, pergilah beratur panjang nuuu.... ^__^ Kalau datang lewat sikit-pukul 9, orang tak ramai dah, tapi lauk dah berkurangan, kuih  banyak habis.
 
Hari kerja, orang tak ramai! Kuih muih pun macam-macam! Penggemar nasi berlauk, dan nasi2 menu Pantai Timur, harus cuba!  Harga pun okey!

KAK LA PADANG BALANG!
 

Tuesday, November 29, 2016

12 September - Birthday Adam Wafiy ;-))

Sekali lagi throw back, hahah, jgn marah ya, untuk kenang-kenangan, katanya ^__^ Al-maklum, lama sungguh tak aktif di sini, memang tengah rajin nih. Jangan disekat-sekat angin rajin nih, kan berangin, susah nanti! Ewah, rajin lah sangat, katakan ini semua dusta! Kahkahkah! Dah makin penghujung 2016, apa lagi, terlompat2, mu throw back Dieyana wei, dah rasa macam kartun pulok ni ha! ^__^
 
12 September, hari lahir anak kedua saya, Muhammad Adam Wafiy yang ke-8. Kebetulan, 12 hb, raya pertama aidiladha. Sehari sebelum tu, kami dah beli kek awal-awal (hari raya kedai tutup), tanda ingatan di hari lahirnya. Potong kek di rumah famili saya di kampung.
 
 
 

 
Alhamdulillah, dapat kek sebiji, sengih kemewet. ;-))
 
 

Yang perempuan tu, anak saudara saya, satu-satunya puteri dalam famili kami, anak bongsu kakak saya. Yang lain-lain tak mau bergambar. Jadi lah, yang penting, besday boy 'manyak' senyum!
 
 
 
Ada birthday, ada lah cik kembar, ada kek birthday, ada lah cik kembar, ada cik kembar, ada lah lagu birthday! Hahhaha! Tak kira birthday siapa, cik kembar akan mengaku itu kek birthday nya. Hahaha.. ini memang jarang-jarang berlaku kat anak-anak saya yang dua lagi tu (Iman dan Wafiy). Lain padang, lain belalang; lain anak, lain perangainya! ;-))
 

Birthday Kembar Umar yang Lalu ;-))

Throwback! ;-))
 
11 Oktober 2016
 
Sambutan hari lahir kecil-kecilan untuk cik kembar, sebagai kenangan mereka suatu hari nanti. Insya-Allah.
 

Si lesung pipit berbaju kuning, Umar Ghazi. Selalu mengalah berbaju biru, tentunya Umar Ghufran ;-))
 

Ada kek sebiji, nyanyi lagu 'happy birthday', 'selamat hari lahir', 'Allah selamatkan kembar', memadai untuk mereka berdua. Punyalah suka, tersengih-sengih. Anak-anak happy, mama pun happy! ;-))

 
Happy 4th Birthday sayang-sayang! Semoga Allah merahmati kamu, Umar Ghazi dan Umar Ghufran.



Eksaited! ;-))
 

 
Abang-abang pun, kena paksa sporting untuk cik kembar. Hihihi...



Contoh goodies untuk kawan-kawan di taska. Didi and Friends + Upin dan Ipin! ;-))
 
 **Tiada yang membahagiakan mama dan papa, selain kebahagiaan dan keseronokan anak-anak. Kan!
 

Friday, November 25, 2016

Alhamdulillah ... Anak-anak Kita

Okey, dah jumpa pun dashboard='reading list' rupanya ... hahha, tq .mamatisya ;-))
 
Lama tak coret-coret kat sini, lama yang amat. Tapi saya tak de la nak membebel apa kan, just nak update cerita anak2. Cuti sekolah berakhir minggu ni (hari ni). Sana-sini cerita majlis anugerah anak-anak cemerlang kan. Tahniah untuk anak-anak semua. Masih belum terlambat, tahniah untuk anak-anak UPSR, UPSRA dan lain-lain. Yang tak dapat banyak A atau tak de A, bukan bermakna tak cemerlang, anak-anak semua tentunya cemerlang di hati ibu dan ayah. UPSR bukan penentu kejayaan kamu di masa hadapan,  masih ada peluang, PMR, SPM ... tingkatkan usaha, insya-Allah ... moga anak-anak kita cemerlang bukan saja di dunia, malah di akhirat, ilmu  akhirat dilupa, jangan!
 
Alhamdulillah, Iman dan Wafiy, dapat anugerah murid harapan (sekolah kebangsaan). Result diaorang, agak menurun, tapi Alhamdulillah, dapat la juga, anugerah murid harapan, jangan harapan tinggal harapan pulok ya ... hiihihi..
 
 
Masing-masing dah kepenatan, kena paksa senyum ;-))
 
 

Adam Wafiy

Apa pun, mama dan papa bersyukur dengan keputusan exam kamu berdua. Tingkatkan usaha, insya-Allah.
 
 
Iman dan mama -nak juga menyelit mamanya ;-))
 
 
Iman dan  kawan-kawan-persembahan  koir


Sekali lagi Iman naik pentas, kali ni ada nombor-(2)-sekolah agama. Adiknya,   Wafiy, kurang bernasib baik ...  nombor ada, tapi tak cantik, kihkhihk. Apa2 pun,tahniah untuk kedua-duanya.
 
 
Tahniah!
 
 


Tahun depan Si kembar pulok  masuk sekolah, lima tahun. Cepatnya masa berlalu....
 
Moga anak-anak kita dilindungi ... di bawah rahmat Ilahi. Cemerlang dunia akhirat. Amin.


**Tengah survey kelas tuisyen untuk Iman,tahun depan darjah lima dah....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...